понеделник, 7 ноември 2011 г.

Незрящи деца играят със сенки


Новината е стара, но интересна и заслужава да я споделя тук. Надявам се, че ще играят още много пъти, за да ги видят повече хора, защото "Не те имат нужда от нас, а ние имаме нужда от тях, за да пробудим своята нравственост в това бездуховно време! Затова, ако решим да ги подкрепим, ние всъщност ще помогнем и на себе си!"

Незрящи деца играят със сенки
vsekiden.com ~ сряда, 24 ноември 2010

Единствената у нас по рода си трупа за незрящи „Невиждан театър“ ще представи за първи път в България пред широка аудитория своята постановка „Сянката на моята душа“. Това ще се случи днес в Младежкия театър. Проектът е дело на режисьора Велимир Велев, преподавател в НАТФИЗ. Осъществява се с подкрепата на училището за деца с нарушено зрение “Луи Брайл”, където преди пет години Велев започва работа с децата по инициатива на преводача Блажо Николич.


В състава на театъра са бивши и настоящи възпитаници на училището. В спектакъла те се впускат в игра със светлината. Създават невероятни образи и картини от сенки чрез движенията на телата и ръцете си под музикалния съпровод на Елица Кадиева – изпълнител на арфа и Кристиян Симеонов – на флейта и перкусии. В представянето си младите и борбени актьори разчитат единствено на своята интуиция и усет за движение.

Постановката е уникална не само защото прекрачва обичайните граници на човешките възможности, но и защото се докосва до скритите кътчета на душата. Посланието е, че трябва да отворим сърцата си, за да надмогнем тъмнината, самотата и студа в този живот.

„Незрящите актьори работят за нас, зрящите. Те нямат за цел да се доказват, тъй като на сцената създават неща, непосилни дори за много от виждащите. Без всякаква претенция, чрез изкуството, просто споделят своя скромен житейски опит. Мисля, че са ни надраснали в силата на духа си и умението да живеят. Не те имат нужда от нас, а ние имаме нужда от тях, за да пробудим своята нравственост в това бездуховно време! Затова, ако решим да ги подкрепим, ние всъщност ще помогнем и на себе си!“ – споделя Велимир Велев.

В началото на тази година „Невиждан театър“ получи специална покана от Световния театрален фестивал за слепи в Загреб. Там беше и световната премиера на „Сянката на моята душа“.“Tози спектакъл промени съзнанието ми изцяло!’ , споделил след представлението там актьорът от американския Theater Breaking Through Barriers Никола Висели.

Днес публиката в София ще види актьорите Байрие Емин, Верка Костандовска, Георги Пантелеев, Ивелин Богомилов, Катрин Димитрова, Панчо Карамански и Сейди Юруков.

Последна актуализация: 24 ноември 2010

Няма коментари:

Публикуване на коментар