Алкохолен синдром

Алкохолен синдром у детето - при 2-3 деца на 1000. Алкохолът и продуктите от неговото разлагане въздействат и на женските и на мъжките полови клетки до оплождането (изменят генетичната информация)  - непълноценни полови клетки.

Определение и причини

Вроденият алкохолен синдром се асоциира с вродени увреди в новородените, които се причиняват от прием на алкохол от майката, по време на бременността (постоянна употреба на 75-80г. концентрат).

Алкохолната интоксикация е особено опасна за плода, тъй като неговият черен дроб няма още специален фрагмент, който разлага алкохола и той се разнася по целия организъм и води до необратими нарушения. Особено опасен е алкохолът в 7-11 седмица, когато започват да се развиват вътрешните органи. Особено страда главният мозък, в състава на който има белтъчни съединения, разграждащи се от алкохола.
Алкохолът преминава през плацентата и може да повлияе на растежа на плода или на теглото. Също така може да причини лицеви деформации, увреждане на невроните и мозъчните структури, което може да доведе до психологически и поведенчески проблеми, което от своя страна може да причини друга физическа деформация на детето. Проучвания доказват, че около 15% от бременните жени употребяват алкохол дори и в малки количества по време на бременността.
 
Физически характеристики

  • малка глава и брадичка
  • ниско чело
  • малък нос
  • често късогледство
  • цепки на небцето 
  • патология на вътрешни органи - често сърдечен порок, повреждане на крайниците
  • малко тегло на новороденото с признаци често на хипотрофия
Интелект

Феталният алкохолен синдром е водеща причина за умствената изостаналост в западния свят.

Други характеристики

Заради алкохолния синдром възникват нарушения на психиката на детето, засилващи се от  психотравмите в семействата на алкохолиците. Понякога това се появява в ранното детство, но по-често - в училищна възраст. Много деца унаследяват слаб тип нервна система от родители-алкохолици, а също по-късно са предразположени към употреба на алкохол.

Лечение

Използва се симптоматично лечение, в зависимост от това кои симптоми са изявени.

Превенция

Единственият сигурен начин да се предотврати Фетален алкохолен синдром е просто да се избегне пиенето на алкохол при планиране и по време на бременност и кърмене.

Източници:
http://bremennost.bg
http://doctoronline.bg/
Лекции по Невро- и патопсихология в СУ

Няма коментари:

Публикуване на коментар