ХиперактивностЧестота

Тези симптоми се наблюдават при около 1-2% от децата и поради някаква причина момчетата са засегнати 5 пъти повече от момичетата.   

Характеристика
 
Тези деца са свръхактивни, лесно се вълнуват, постоянно са неспокойни, концентрацията им е лоша, не могат да задържат вниманието си, в резултат на което изостават и в ученето си. Те, като че ли никога не могат да изпълнят една задача, настроението им се променя внезапно, често избухват, може да са агресивни и да тормозят другите деца. Когато пораснат често чупят различни предмети и най-общо са деструктивни. Трудно понасят критика, лесно се дразнят, импулсивни са и изглеждат тромави. Координацията им е лоша. Хиперактивните деца често са безчувствени към другите.

Причини

Никой не знае с точност какво причиняват симптомите на хиперактивността, но несъмнено съществуват както генетични, така и социални компоненти. Някои автори смятат, че причината е минимално мозъчно нефункциониране, въпреки, че за него не съществуват физически доказателства. Алергиите и свръхчувствителността към определени дразнители също могат да провокират подобно поведение. Напоследък съществува идеята, че добавките и консервантите в храните могат да бъдат причина за хиперактивност. Ето защо се смята, че при подходяща диета децата могат да подобрят състоянието си. Някои учени са притеснени дали дефицитът на ензими в червата, които детоксикират добавките в храната, водят до промени в поведението на детето, както някои храни могат да възбудят мигрената или подаграта при възрастните. Тези предположения се основават на факта, че през последните 20 години случаите са нараснали, което се свързва с приемането на удобни храни, богати на изкуствени добавки и консерванти. За момента етиологията на заболяването остава неясна. 

Автор: Институт за подпомагане на интеграцията | 11.10.2005 

Няма коментари:

Публикуване на коментар