понеделник, 16 януари 2017 г.

Златка Михова: Кризата в брака е неизбежна. Спасението е да се внесе разнообразие отвън

Интервю със Златка Михова - клиничен психолог и семеен психотерапевт. Работи с деца и семейства вече от 26 години. Директор е на магистърската програма по семейно консултиране в Нов български университет. През 1994 година, заедно с Института по фамилна терапия в Лондон, започва университетско обучение на семейни психотерапевти в България - първата подобна програма в България и в Източна Европа.

Част от интервюто за ползите от семейната терапия и консултиране:

- Подходяща ли е семейната терапия, когато партньорите толкова са изострили конфликтите помежду си, че са пред развод?
- Зависи каква е ерозията на връзката им. Семейните отношения в основата си са емоционални. Трайните отношения между партньорите и между родители-деца имат качеството на привързаност. Очаква се всеки да разбира другия, да дава и да получава помощ, грижа, утеха. Може съпрузите много да се карат и да говорят за раздяла, но най-дълбокото и базово ниво на привързаност между тях да го има. В такъв случай, дори да са много тежки, силни и гръмогласни конфликтите, може да се работи. Има обаче двойки, при които това ниво изобщо не се е изработвало или е много увредено (например, партньорите са станали цинични един към друг).
....
- Подходящо ли е семейното консултиране за хора, които са разведени?
- Разводът, дори ако много са го искали двамата партньори, е криза. Тя води до разочарование от отношенията с други хора. Може да има тъга, чувство, че животът е свършил, че няма смисъл да се прави следваща връзка. Може да има много гняв и дори отричане. Имала съм случай пациентка да казва: „Ние се разведохме, но аз знам, че мъжът ми ще се върне при мен и си го чакам“. Той междувременно има друго семейство, други деца, но жената стои и не живее, защото е убедена, че мъжът й ще се върне при нея. Това е отричане на реалността. В такива случаи е много важно да се работи, за да се преодолее преживяването за загуба. То е сходно с това при смъртта на близък. Наричаме го траурна реакция. Тя има своите фази и продължава месеци, дори години.

Цялото интервю със Златка Михова можете да прочетете тук:



Няма коментари:

Публикуване на коментар