понеделник, 12 декември 2022 г.

Стимулиране и развитие на бебето чрез тактилни усещания

 Чрез тактилни усещания през цялото си тяло ние получаваме информация за света около нас. Това става през цялото тяло, но най-силно през устата, краката и ръцете. Още в корема на майката бебето изпитва тактилни усещания. Тактилната система е напълно развита при раждането на бебето. Ето защо бебетата имат нужда от нежно докосване и гушкане, за да получат успокоение. Новородените и малки бебета получават голямо количество информация именно по този начин. Това е и обяснение за неприятното за много родители лапане на ръцете и краката. Всъщност тактилните усещания са един от първите начини бебетата да получат информация за себе си и света около тях. 

Чрез тактилните усещания ние:
- получаваме информация за това къде се намират частите на собственото ни тяло, както и самото то в пространството.
- получаваме информация за заобикалящата ни среда
 - учим се да разпознаваме предмети само чрез докосването им (например можем да извадим телефона си от чанта, без да се налага да го виждаме). 
- можем да се движим по различни повърхности, благодарение на това, което знаем за тях от тактилните усещания (например по пясък, лед, камъни, равна или нагорещена повърхност). 
- знаем как да се облечем според усещането ни за топлина, студ, вятър, както и да избегнем да се опарим с горещо ястие. 
- купуваме си нов размер дрехи според усещането ни за натиск (когато дрехата ни е малка) или твърде широка. 
- чрез усещането за болка можем да избегнем опасност или да се погрижим за себе си. 

Всяко ново усещане чрез допир, е нова информация, която достига до нашия мозък. Чрез новата информация се създават нови синаптични връзки между клетките в мозъка, което от своя страна води до развитието на мозъка. Всеки път, когато гушнете бебето си, то получава информация за своето тяло, за заобикалящата го среда и за човешката връзка. Благодарение на тактилните усещания новороденото успява да намери гърдата или шишето, когато зрението му все още не е добре развито. 
Чрез слагане на предмети в устата си бебето изучава текстури, форми, големини, температура. Именно тези действия на бебето, които за родителите не са приемливи, са важна част от развитието на бебето. 
Чрез лазене, пълзене, ходене, бебето получава тонове информация ръцете, краката и други части от своето тяло, които му помагат да се ориентира в заобикалящата го среда. Прави разлика между хлъзгав под и под с килим, по усещането за по-добра стабилност върху втория. 

Можем да подкрепим бебето си като му предлагаме различни тактилни усещания , чрез които то да изучава себе си и света около себе си. 
В настоящия текст ви предлагам да прибавите към ежедневния масаж с ръце и такъв с различни видове предмети. На снимката показвам няколко топки*, както и една домакинска гъба. Те не са специално произведени за целта, но са подходящи. Можете да ги търкаляте по отделните части на тялото на вашето бебе- стъпала, прасец, бедра, длани, ръце, корем, гърди, гръб, дупе, бузи и т.н., като едновременно с допира може и да назовавате всяка част. (“създаване на карта на тялото”). 
*
- розовата и бледо зелената топки се водят играчки за кучета (от магазин Пепко).
- зелената топка е напълно гладка и се продава в комплект с много такива в различни цветове. (напр. в Джъмбо)
- червеното малко топче е помпон (Пепко)
- жълтата топка е гумена и боцкаща (Джъмбо)
- зелената домакинска гъба е гумена и се намира в повечето магазини за домашни потреби. 

Източници:
https://www.aboutkidshealth.ca/article?contentid=3881…
https://babysparks.com/2019/02/22/your-babys-sense-of-touch/

Няма коментари:

Публикуване на коментар