четвъртък, 17 октомври 2019 г.

Отношенията в двойката след появата на дете



 


Появата на дете в семейството обикновено е чакано и желано събитие в живота на една двойка. Очакването на новия член на семейството е изпълнено с много нови преживявания. И ако до момента двойката е постигнала хармония в съвместния си живот, то появата на детето им може да донесе както радост, така и сътресения в отношенията между партньорите.
Какво се случва всъщност? Партньорите са се нагодили един към друг, познават се, постигнали са разбирателство в съвместния си живот, имат хармонични любовни отношения, отдадени са един на друг. Това е в идеалния случай, разбира се. Детето носи със себе си както много положителни емоции, така и много промени, които настъпват в ежедневието, а от там и в отношенията. Партньорите вече не са само такива - станали са родители. Ролите, на майка и баща, са както познати (от собственото им семейство), така и непознати, като роля за тях самите и помежду им. Любимият вече не е само любим, той е и родител. Тези нови роли и новият човек, носят със себе си очаквания и промени, за които е добре да говорим.  Има няколко често срещани промени, които могат да повлияят негативно върху отношенията на двойката.

1.      „Къде да сложим детето?“

Разбира се, не говорим за място буквално. Когато детето е вече вкъщи, то започва да „търси“ своето място в семейството. Това налага двойката да „освободи“ такова пространство, а това именно е първата промяна. Ако до момента мъжът и жената са имали едно ежедневие и навици, сега те ще се променят. Новият човек има нужда от внимание, грижи, време, обич, които очаква и от двамата си родители. Обикновено тази промяна за майката настъпва по-бързо и леко, тъй като тя, чрез бременността си, усещането на бебето в тялото си, е имала повече време да привикне с мисълта за появата му. И тук искам да допълня колко е важно бащата да бъде ангажиран с проследяването на бременността и подготовката на дома, а защо не и със самата поява на собственото си дете. ( все повече навлиза идеята за присъствие на бащата по време на раждането). Когато бащата присъства на прегледите по време на бременността, той буквално вижда своето дете. Така идеята за детето вече не е просто очакване и представа за него. С присъствието си мъжът вече е ангажиран с ролята си на баща. Той не е страничен наблюдател на бременността, а част от случващото се.
Пространството, от което детето има нужда, е освен физическо и емоционално. Родителите трябва да намерят място на новия член на семейството както в дома си, така и в отношенията си. Ако до момента партньорите са се посвещавали един на друг изцяло, сега част от времето и мислите ще са насочени към детето им. И двамата партньори трябва да приемат тази промяна и да се наслаждават на времето, което прекарват заедно.

2.      Разпределяне на време и задачи

Ако до момента двойката е имала своите ангажименти, както по отделно, така и заедно и са се справяли с тях с лекота, то с появата на детето ситуацията се усложнява. Родителите стават постоянно свързани с грижите около детето си и един с друг. Всеки ангажимент, общ или индивидуален, се съобразява с детето – кой ще го гледа, за колко време, къде. Трудността тук се усеща особено силно при родители, които не получават подкрепа от баби или други близки, на които да могат да оставят детето си. Тогава всяко излизане е свързано с организация около детето, съобразено с режима му или оставането на единия родител с него. Това е една от големите промени, като част от родителстването, особено преди започването на ясла или детска градина. По-сложната организация обаче, не бива да кара родителите да ограничават контактите си твърде много. Важно е да успеят да се нагодят към новото си ежедневие и да намират време както един за друг заедно, така и по отделно.

3.      Време за мама и татко

В продължение на горното, важно е освен време за детето, родителите да намират време и за себе си, като двойка. Много често след раждането на детето партньорите, улисани в грижите за бебето, забравят да се наслаждават един на друг. Разговорите са основно свързани с грижата за детето и дома. Въпреки новите задължения обаче, е важно партньорите да намират време за развитие на отношенията си както като двойка, така и като индивиди. Срещи с приятели, спорт, обучения, професионална реализация, хобита, са все неща, които не бива да бъдат забравяни. Често младите родители се чувстват уморени от грижите за детето си и се ограничават от други дейности. Мислят, че като родители трябва да се отдадат изцяло на новия член на семейството. Тук е добре да е ясно, че грижата за себе си, за собственото си емоционално благополучие, не означава, че оставят ролята си на родител на заден план. Точно обратното. Ограничаването в едно и също ежедневие, липсата на разнообразие, води до напрежение, дори до депресивни състояния. Това се случва най-често при майката, докато тя е в отпуск по майчинство. В това време тя е основно ангажирана с грижите за бебето. Едновременно с радостта по отглеждането му обаче, настъпва и труден момент за майката, който е свързан с повтарящото се ежедневие, изпълнено с грижи за детето и домакинството. Повтарящият се цикъл от задачи е способен да покачи напрежението у жената, както и да я доведе до депресивно състояние. Именно за това е важно тя да разнообразява дните си, като излиза с приятели, занимава се любимото си хоби, спорт или друго, което е правила до преди появата на бебето. Тук е много важна подкрепата от бащата, който да поеме грижите за детето и да подкрепи своята половинка в желанието ѝ за разнообразие.
Отново във връзка с необходимостта от разнообразие, е добре родителите да получават помощ в отглеждането на детето си от други близки хора - баби, дядовци и др. Те трябва да се грижат за връзката помежду си, като се разнообразяват и заедно, и намират време за тях като двойка.
Към тази точка ще добавя и сексуалните отношения между партньорите. Често след раждането и покрай грижите за детето, сексът се случва все по-рядко. Умората след натоварения ден е най-честата причина, която се определя като причина за липсата на сексуални взаимоотношения. Тази липсата обаче, отдалечава двойката. Сексът е част от любовта и е необходим, за да се запази хармонията в отношенията. Новата родителска роля не бива да изключва тази на любовниците.

4.      Новите роли

В предишната точка направих вметка към тази, а именно новите роли, които партньорите приемат, ставайки родители. Партньорите мислят, че се познават добре, но често след появата на дете, те с изненада започват да забелязват нови черти един в друг. До момента те са били двойка и са имали едни отношения. От момента, в който вече са трима, те ще видят как всеки един от тях полага грижи за някой друг. За първи път ще видят партньора си в нова светлина, родителската. Как се грижи за детето? Какво отношение има? До колко е ангажиран всеки един? Възгледите за възпитание могат да се окажат различни. Това са все неща, които до момента на връзка им не е имало как да видят един в друг. Това е моментът, в който партньорите сякаш се преоткриват. И това е много важно и за двамата. Този етап може да ги сближи още повече, но може и да доведе до сътресения в отношенията им, ако единият не приема начина на родителстване на другия или не отговаря на очакванията, които другият е имал за него.

Появата на новия член на семейството със сигурност носи промяна в живота и отношенията на двойката. Промените водят със себе си както положителни, така и отрицателни последици. Когато двойката усети, че новото ежедневие не е каквото са очаквали и е по-скоро натоварващо за техните взаимоотношения, е добре да се погрижат за връзката по между си на време. Дори още бебета, децата усещат и се влияят от обстановката у дома и от отношенията между родителите си. Всеки родител се старае и желае да даде най-доброто от себе си в грижите за детето си и именно заради това, е важно да бъде в хармония със себе си, както и с половинката си. Семейното консултиране може да подкрепи двойката в адаптирането към този нов етап от връзката, да помогне за изграждане на нови механизми за справяне с промените и да изгради заедно с тях новия „родителски екип“, както и да запази „съпружеския“ такъв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар