събота, 13 юни 2020 г.

Майчинството – как да го изживеем и/или как да го използваме пълноценно?



Да стане майка е вълнуващ и бленуван момент от повечето жени. Макар и да живеем във време, в което жената се развива професионално на равно с мъжа, все още много жени, пък и мъже, смятат, че да бъде майка е призванието на една жена. За разлика от минали времена обаче, днес с това не се изчерпват възможностите за пълноценен живот на една жена. Днес жената има свободен избор да бъде както майка, така и работещ човек със свободно избрана професия или пък едно от двете. Каквито и разбирания да имаме, със сигурност едно е ясно – майчинството в буквалния смисъл на думата, е привилегия единствено на жената.

В този смисъл този период от живота на жената, който макар и в СВ-то да изглежда като „пауза“, всъщност е ужасно динамичен, емоционално натоварен, и изпълнен с предизвикателства, които могат да обогатят жената с нови умения и знания, колкото и странно да звучи това за непреминалите го.

Има няколко страни на майчинството. Или по-точно казано – има няколко начина, по които една жена може да изживее и възприеме своето майчинство. Тези начини са въпрос на личен избор. От непълноценно време, през което единствено „бъркам пюрета и сменям памперси“ до вълнуващо време, през което „запознавам малкия човек със света“. Това време може да бъде моментът, когато жената да премисли професионалния си път, дори да реши да го промени. Много жени започват собствен бизнес именно по време на своето майчинство. Други обогатяват познанията и уменията си – учат език или друго, което работата на пълен работен не им е позволявала. Но не е задължително една жена да направи всичко това по време на майчинството си. Това е въпрос на личен избор, характер и предпочитания. Жената не бива да изпитва вина, когато е изцяло отдадена на детето си. Натовареното ежедневие с малкото дете понякога не позволява странична дейност. Какво може да направи тогава една майка, за да се чувства пълноценна? Ежедневните дейности около хранене и хигиена на детето няма как да бъдат избегнати, това е естествено. Но има толкова други неща, които могат да запълват, разнообразяват и обогатяват както детето, така и майката. Да си основният човек, който показва света на едно малко човече, да го учиш на абсолютно всичко, за което се сетиш, е едно от най-удовлетворяващите неща, които могат да ни се случат. Какво по-голямо предизвикателство от това? Мислейки в тази посока майчинството започва да се превръща от една закрилническа, едновременно с това изпълнена с обич, дейност, в стимулираща и откривателска такава, в която майката вижда своята спомагателна и съществена роля в процеса на формиране на една личност. Тази роля е както интелектуално ангажирана, така дори може да достигне научни открития, необятни измерения и смисли.

Как точно може да се случи всичко това?

·        Като започнем да наблюдаваме детето

·        Като започнем да правим връзките между нашите действия и тези на детето

Ще дам чисто практически пример, за да обрисувам какво точно имам предвид. Представете си едно малко дете на около 10месеца, което все още не може да координира добре своите движения с ръце. Пред него стои една кутия и една топка. Топката е достатъчно малка, за да влезе в кутията, но кутията не е много по-голяма от топката. Детето не може да вкара топката в кутията. Майката обаче е дала тази кутия и топка на детето и е показала как топката влиза в кутията. Стимулира с думи и жестове детето да повтори заниманието. С опитите, то стига все по-близо до целта, докато успява да го направи. Майката е удовлетворена и щастлива, че е успяла да помогне на детето си, че то е научило нещо ново. На пръв поглед това е елементарно занимание, но то е подготовка за много по-сложни дейности, които предстоят да бъдат научени и усвоени от детето.

Ако майката успее да види смисъла в тази дейност, тя ще е способна да възприеме времето, прекарвано с детето си като много по-пълноценно.

Днес има много организирани занимания (платени и дори безплатни), които са чудесно разнообразие както за детето, така и за родителите. Затрупани сме и с книги, сайтове, канали, които предлагат различни дейности. Без да се изпада в крайност, майките могат да се възползват от всичко, което се предлага ежедневно и така да направят „стоенето вкъщи“ интересно, вълнуващо и разнообразно преживяване.

И нека не забравяме – така нареченото от закона майчинство е до определен момент (1-2 години), който минава много бързо. Нека всяка майка му се наслади пълноценно и когато детето поеме по своя път (ясла, детска градина, училище и т.н.), тя да си спомня с радост дните, през които е била с детето си неотлъчно. А майчинството...е, всъщност то продължава цял живот. 😊

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар