неделя, 6 февруари 2011 г.

Размисли на Едуард Сеген

Четейки "Мислене и реч" на Виготски, попаднах на цитати от Едуард Сеген, които ме накараха да се замисля. Вероятно много хора преди мен са се замисляли за същите неща и сигурно се е стигнало до решение дали е прав Сеген или не. Вероятно е. Както и да е. Освен самите мисли, изказът на Сеген ме впечатли, за това ще напиша тук 2 цитата, от размислите му за умствено изостаналите деца.

“ Физически такова дете не може, умствено не знае, психически не желае. То би могло да може и да знае, ако би желало, но бедата е в това, че то преди всичко не иска ”.
.................

“ Разстройството на волята са много по-важни от всички останали физиологични и психични разстройства, взети заедно. Волята – лостът на всички действия, на всички способности, липсва у умствено изостаналото дете. В купола на вашата сграда липсва завършващият го камък. Цялата сграда ще рухне, ако вие задоволили се само с външното оформление и украса, я изоставите, без да придадете необходимата здравина на вашата работа, т.е. без да свържете новите способности, развити от вас у ученика, с органичната връзка – свободната воля. ”


Eдуард Сеген

Няма коментари:

Публикуване на коментар