събота, 4 февруари 2017 г.

Какво ни дава познаването на историята на семейството ни?


Под “семейство” се разбира група от индивиди, които живеят съвместно, обвързани са един с друг, отглеждат заедно дете/ деца и са значимо свързани един с друг.

Съжителството между двойката може да бъде сключено в брачен съюз, но може и да не е. Във времето, в което живеем, сме свидетели на всякакви разновидности на семейството. Все по-често се срещат семейства, в които съпрузите са:

- разведени
- разделени, но без да е разтрогван брака
- съжителстват без брак
- семейства с един “самотен” родител
- с разтрогнат брак, но живеят заедно

Има и семейства, при които детето живее с бабата и дядото, вместо с родителите.
Ако бъдем още по-отворени към правото на избор, съвсем спокойно може да признаем и съжителството на хомосексуални двойки за семейство.

При това разнообразие от видове семейства, не може да не се замислим, как дори на пръв поглед очевидните разлики между едно и друго семейство, влияят на живота на всеки един от членовете му. Но това кои са членовете, е една много малка частица от историята на всеки род. Преживяванията, отношенията, събитията, връзките, разбиранията, традициите, легендите, нравите, ценностите и още много, са от изключителна важност за това какви сме ние днес.

Познаването на собствената ни история може да отговори на редица въпроси  от типа - “защо съм такъв?”,  “защо това се случва на мен?”, “защо не мога да разбера/ приема едно или друго нещо?”.

Семейният консултант използва много методи в работата си и един от тях е генограмата. Този метод е разработен от американския психолог М. Боуен. Чрез него той показва как в едно семейство несъзнателно се повтарят едни и същи съдби.
Генограмата помага на консултанта да опознае клиента /клиентите си, но и за да им помогне да разбират себе си и семейството си по нов начин.
Когато правих своята генограма, с изненада установих всъщност колко малко знам за поколенията преди мен. Самите разговори с родителите, бабите  и други роднини, за нашата собствена история, ме накара да ги почувствам още по-близки и значими за мен.

Генограмата включва много различна информация. Интересуваме се не само от наличието на хора, а повече от взаимоотношенията между тях. Близки ли са били? Как са влияели един на друг? Как отношенията между едни членове са се отразили на тези между други? Отговорите на тези въпроси, всъщност отговарят на много от въпросите, които си задаваме за нашия собствен живот, възприятия, реакции, отношения с околните.
При изработването на генограмата, заедно с клиента, се отваря пространство за разговор за неща, които обикновено семейството не обсъжда. Най-често това са травматични събития. Тези събития обаче, често пъти имат огромно влияние върху живота на семейството. Дори това, че не се говори за дадено събитие или човек, всъщност "казва" много за това колко силно то/ той/ оказва влияние върху живота на семейството.

Методът на генограмата е изключително полезен и интересен, както в терапия, така и за лична работа. Историята на семейството ни е нашата история, тя е коренът на живота, който водим и винаги ще е част от нас. Познанието за миналото ни дава увереност и самочувствие, за това,че знаем кои сме и защо сме такива, каквито сме.


Пример за генограма:


Няма коментари:

Публикуване на коментар