вторник, 24 април 2018 г.

Как разходката помага при депресия?



По-голяма част от хората в някакъв момент от живота си изпадат в депресивно състояние. То е следствие от различни психологически, биологични и външни фактори, и може да бъде с различна продължителност, както и различна дълбочина. Характеризира се с лошо настроение, нарушен сън, намаляване на работоспособността, мрачни мисли, нарушено хранене, липса на удоволствие и усещане за щастие.

В зависимост от нивото и продължителността на депресията, тя се лекува по различни начини, част от които - медикаментозно, психотерапевтично, в комбинация от двете.

Като част към горните методи при по-тежко състояние или като самостоятелно "лечение" при по-леко, или просто при "лошо настроение", се препоръчват разходките. Много хора не гледат сериозно на това предписание, но истината е, че разходката е изключително полезна при подобни състояние, както и физическата активност като цяло.

Психиатър от Илинойс, Лангенекер, вярва, че преповтарянето на негативни мисли, причинява депресия. Ние често имаме такива и когато ги преповтаряме изпадаме в т.нар. "дупка".
Активността и промяната, са фактори, които не ни позволяват да преповтаряме едно и също неопределен брой пъти. Разходката изисква минимално физическо усилие, а в същото време тя ни вади от рутината на ежедневието и води до позитивна промяна на обстановката около нас.

Когато се разхождаме мозъкът ни освобождава ендорфини или т.нар. хормон на щастието. :)  Ендорфините взаимодействат с рецепторите на мозъка и понижават чувството за тъга, апатия, негативизъм. Чрез ендорфините се справяме с болката и умората. Стресът се понижава и човек започва да се зарежда с приятни усещания, а оттам и с положителни мисли.

Разходката, физическата активност, води и до отделяне на по-големи количества допамин. Допаминът изостря и подобрява вниманието ни, прави ни по-целенасочени, мотивирани и ентусиазирани. Тези качества повишават самочувстието ни, както и ни правят по-работоспособни.

Когато разходката е сред природата, липсата на коли, тълпи от хора, високи сгради, различни шумове, ни помагат да се отпуснем, фокусираме, успокоим и презаредим. Чувстваме се спокойни, мислите ни не прескачат една през друга, можем да се "изключим" и просто да се наслаждаваме на заобикалящата ни среда. Да си подарим разходка, означава, че правим нещо за себе си, отделяме време и внимание на собствените си нужди.
Освен положителното влияние върху психологичното ни състояние, разходката допринася и за по-добра физическа форма. Това е още един плюс, както и причина за повече увереност и самочувствие.
Природата е място, което не очаква нищо от нас (освен да я пазим :)), не ни оценява, не ни сравнява и изобщо няма качества, които в ежедневието ни напрягат и водят до стресови състояния. Същевременно тя е красива, любопитна, разнообразна. Зарежда очите, телата и мислите ни с красота и позитивизъм, и не на последно място...входът е свободен!  ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар