вторник, 24 март 2020 г.

Да играем вкъщи - Домашен, ядлив пясък


В последния топъл и слънчев ден, преди да натрупа снегът, с Ники открихме още една нова игра на терасата - играта с пясък. И тъй като той все още е любопитен към вкуса на всяко нещо, направих ядлив пясък, със следната рецепта:
Изсипах царевичен грис (може и брашно) в една кутия, добавих куркума, за да добие пясъкът по-жълт цвят, след което започнах да сипвам олио, докато консистенцията не стана наподобяваща влажен пясък.
Ползи:
- Развива тактилната сензорика – основен източник на информация за света е нашата сетивност - зрителна, слухова, тактилна, двигателна.
- Чрез търсенето на формички в пясъка, детето обогатява своя тактилен опит. То получава информация за усещания от типа грапаво-гладко
- Развива моториката на ръцете
Пясъкът може просто да се пипа, разтрива между ръцете, за да се усети грапавостта му, а междудругото това е и много приятен масаж 😊 С различни формички могат да се правят фигури в пясъка, или да се пълнят и правят пясъчни форми.
Ако пък имате някакъв тип форми или малки играчки с риби и всякакви морски обитатели, можете да направите морско дъно и да разкажете на детето си за него.
Тази игра е доста цапаща, но в същото време забавна и полезна, така че малкото пясък у дома не е кой знае какъв проблем. 😊

Приятна игра!





Няма коментари:

Публикуване на коментар