петък, 3 април 2020 г.

Сензорна/ Активна дъска

С таткото на Ники решихме да опитаме да си направим сами сензорна дъска. Първо ще разкажа малко повече за нея.
Сензорна дъска е дъска, на която са поставени различни тактилни и визуални елементи, които да се разучават. Дъската се използва за бебета и малки деца с цел да се проворика любопитството им и да бъдат стимулирани да изучават нови неща чрез игра, което е един естествен процес за развитие на най-малките.
Ползи от играта със сензорна дъска:
- помага изграждането на нервни връзки в мозъка
- насърчава развитието на груба и фина моторика
- подпомага езиковото развитие
- развива умения за разрешаване на проблеми
- насърчава изследователското мислене
- подпомага осъзнаването на свързаност между различни действия (напр. натискам копче - то щраква - лампата светва).
За дъската могат да бъдат използвани най-различни елементи. Добре е да има разнообразни на допир предмети, така че детето да усеща разликата между грапаво-гладко, твърдо-меко, малко-голямо, топло-студено (напр. при дърво-метал). Също така да има движещи се елементи – напр. копчета, сметало, цип, спинър. Светещите елементи пък освен, че най-бързо привличат вниманието на детето, провокират развитието на зрителното възприятие. Съвкупността от различни тактилни и звукови елементи подпомага мозъка да изгради по-силни връзки със сензорната информация, да отсява кои са полезни и кои не, да успява да ги филтрира и блокира тези, които не са му нужни в момента. Защо това е полезно? Средата около нас съдържа много иразлични зрителни, тактилни, слухови дразнения. Ако ние постоянно виждаме, усещаме и чуваме всичко около нас, трудно бихме могли пълноценно да извършим каквато и да било дейност. Да може да блокира странични стимули, когато например детето е на детската площадка, ще му помогне спокойно да се съсредоточи и наслади на играта си с връсниците.
Какво използвахме ние за нашата дъска, можете да видите във видеото, което съм прикачила.
Ники с голям интерес проучва елементите на дъската, като за момента светещият спинър и сметалото са най-интересни.

В края искам да допълня, че направата на подобна дъска може да бъде от полза и психологически в дните на извънредното положение, в което се намираме. Да намираме полезни, разнообразни и  интересни занимания за децата, е също толкова важно както и за родителите. При направата на тази дъска или подобен тип занимания, родителите са един екип, воден и вдъхновен от една и съща идея - да зарадват и подпомогнат развитието на своето дете. От гледна точка на партньорските взаимоотношения общите занимания подпомагат хармонията в отношенията в двойката. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар