събота, 4 април 2020 г.

Как да запазим хармонията у дома по време на социална изолация?




   Поради възникналата в световен мащаб здравна криза, се налага на много семейства да променят ежедневните си навици и да останат затворени в домовете си. И ако на пръв поглед да си със семейството си 24/7 звучи като идилия, всъщност в условията на криза, това може да бъде много трудно и да предизвика криза в семейните отношения. Макар че семейството е една цялостна система, съставена от нейните членове, всеки един от тях съществува като част от цялото, но и като индивид, със собствен живот. Всеки има своето работно място, хоби, приятелски кръг, интереси. Днес обаче, сме ограничени от много от нещата, които обичайно правим и местата, на които ходим. Налага се да използваме дома си като работно място, място за спорт, хоби, виртуални срещи с приятели, отдих. Това налага да реорганизираме семейния си живот и обичайното ни съжителство. 

Всяка промяна е трудна, но когато е нежелана, както в настоящата ситуация, тя може да бъде разрушителна. Да запазим хармонията в дома си е истински важно в този момент, за да преминем по-леко през него и запазим психиката  и отношенията си с близките. 

Кое би подпомогнало семейната хармония по време на социалната изолация?

- Опитайте да запазите нормалните ежедневни навици – разбира се, няма как напълно да продължите живота си както обикновено, но е добре да запазите семейните навици, които сте имали до момента – като напр. общо хранене, задължения за подръжка на дома, семейно забавление.

- Уважавайте личното време на всеки един – въпреки че семейството е постоянно заедно, всеки има нужда от своето време. Ако някой член на семейството има нужда от уединение в друга стая, позволете му да се отдели.

- Не спирайте с личните занимания – спорт, изкуство и др. – домът днес е многофункционален – той е и спортна зала, театрален салон, кино, художествено ателие и какво ли още не. Ако член на семейството е свикнал да спортува например, то да не го прави няколко седмици би предизвикало недоволство и напрежение у него, а оттам и у цялото семейство. Позволете на всеки член да се занимава с любимите си занимания доколкото позволява пространството у дома, а можете дори да се включите и вие. Общите занимания в едно семейство са едно от най-важните неща, които го правят здраво. 

- Опитайте да организирате работните места – за всички, които работят от дома това е предизвикателство. Всеки има своите работни задължения и нужда от пространство, съсредоточеност, тишина. Опитайте така да организирате пространството, че за всеки да е удобно да изпълнява служебните си задължения. 

- Не променяйте очакваниятя си към близките си относно бита – това, че сме по цял ден вкъщи, не трябва да означава, че някой трябва да изпълнява повече от обикновено битови задължения. Ако до момента грижата за дома не е била проблем и всички са се чувствали удобно с изградените битови навици, нека те се запазят.

- Не забравяйте, че всички сте в тази ситуация и сте по-свързани отвсякога. Подкрепата един към друг, уважението, съпричастността са в основата на хармоничното съжителство. Опитайте да запазите нормалността на ежедневието си, доколкото позволява нетипичната ситуация. 

- Възползвайте се от предлаганите в момента онлайн събития. Ако до преди не сте успявали да посетите всички заедно дадено събитие, поради личните ангажименти на всеки, сега имате възможността да го направите. Онлайн пространството предлага много и разнообразни събития, голяма част от които дори безплатни. Подарете си семейна театрална вечер, концерт, дори бар и т.н.

     Ако все пак усетите, че вие и семейството ви не успявате да запазите хармонични взаимоотношенията си, и напрежението по между ви нараства, потърсете семейно консултиране, което в момента се предлага онлайн.

   На края ви припомням, че само заедно ще се справим със ситуацията, в която сме поставени. Нека бъдем единни и отговорни в семействата си, но и като общество. Само с общи усилия ще върнем живота такъв, какъвто го познаваме. А този момент няма да е далече, мислете за него и всичко ще бъде наред! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар