събота, 25 април 2020 г.

Да играем вкъщи с клечки за уши 😊 🆕


Днес с Ники тренираме фината моторика.👐 За тази игра използвахме обикновена ръчна сокоизтисквачка, както и кошница за щипки. Първоначално мислех да използваме гевгира, но се оказа, че на нашия дупчиците му са прекалено малки.

❗️Целта е детето да вкарва клечките в дупките. При сокоизтисквачката единственият вариант е отгоре, но пък дупките са по-малки, докато при кошницата може и отстрани, но там дупките са по-големи, така че и в двата случая има различно ниво на сложност.

 Какво развиваме с тази игра?:

👉 Фина моторика
👉 Концентрация и внимание
👉 Съобразителност – първоначално Ники не успяваше да съобрази как точно трябва да сложи клечката и имаше няколко неуспешни опита, защото я поставяше успоредно, а не перпендикулярно. В последствие след няколко опита, разбра как стават нещата.
👉 Търпение
👌 Пинсетен захват
👉 Координация око-ръка
👉 Тактилна сензорика
👉 Ориентиране в пространството – къде слагам клечката? - отгоре – отдолу, отстрани (на възрастта на Ники 1г.4м. не очаквам да ги разбере, но го добавям, защото играта позволява да се направи и това).

 Защо да развиваме фината моторика?
Развитието на фината моторика е важна от много аспекти. Тя помага за извършване не ежедневни дейности, които водят до самостоятелността на детето – закопчване на цип, копче, връзване на връзки, обличане, хранене с/ без прибори. Също така подготвя ръката за дейности като рисуване, осветяване, изрязване, по-късно и писане. Всички тези дейности сами по себе си развиват моториката, но за да достигнем до тях е необходимо да започнем тренировки на пръстчетата и ръката по-рано, като се играе на подобни на тази игри.

Приятна игра!👍



Няма коментари:

Публикуване на коментар