сряда, 15 юли 2020 г.

Да играем вкъщи – Шарена калинка 🐞🐞🐞


 Какво ви трябва 


1. Капачки
2. Кашон/ парче от пъзел за под
3. Флумастери/ пастели / друго за оцветяване
4. Ножица/ макетно ножче


Както повечето деца и Ники играе в всевъзможни неща, различни от играчки и капачките са сред тях. Подмята ги, сортираме ги по цвят, размер, слага ги в разни кутии и каквото сам си измисли... За това реших да му направя някаква игра с тях. От парче пъзел, на който го слагах да играе, когато беше по-малък, направих калинка 🐞.

Изрязах кръгчета (петната на калинката), като за размер избирах различни капачки. На пръв поглед повечето изглеждат с еднаква големина, но всъщност всяка дупка е различна и трудно може да се сложи друга капачка, освен тази, по която съм направила кръга.

Оцветих с пастел и флумастер. Очите също могат да се нарисуват, аз имах мърдащи се очи за апликация 👀 и използвах тях.


Цел на играта: Детето трябва да сложи капачките в съответните им дупки.


Какво развиваме с тази игра

 1. Фина моторика
 2. Моторно планиране
 3 Координация око-ръка
 6. Стимулира цветовия гнозис – ако изберете капачки в различни цветове и оцветите калинката
 7. Сензорика – особено, ако използвате мърдащи се очи 👀. На пипане са меки (тактилно усещане), освен това се движат при размърдване (визуална стимулация) и тракат (слухова стимулация).
Аз се възползвам от това, че са интересни и Ники ги пипа и повтарям, че „това са очите на калинката. Къде са твоите очи?“ – учим частите на тялото
 8. Внимание и съсредоточеност
 9. Съобразителност
 10. Търпение
 11. И разбира се учим за калинката – можете да разкажете на детето какво е нарисуваното насекомо, къде живее и всичко, което се сетите за калинката.


🆒 Една игра винаги може да бъде разгърната по много и различни начини, което позволява и да бъде интересна на различни възрасти. Ако в момента детето ви не е на възраст, на която ще запомни къде се намират очите или пък да различава цветове, оставете тези възможности на играта за друг момент. Така калинката ще бъде увлекателно занимание по-дълго време. 🆒


Приятна игра! 👀🐞😊


 




Няма коментари:

Публикуване на коментар