сряда, 10 февруари 2021 г.

Да играем вкъщи - Цифри и цветове под капачета

Какво ви трябва?

1. Капачета от мокри кърпички
2. Картон
3. Гланцово блокче
4. Лепило
5. Ножица
6. Маркер

От известно време събирам капачетата от мокри кърпички, без ясна идея за какво точно ще ги ползвам. Събрах 16 и реших, че е време да ги оползотворя. Имах няколко варианта, които ще опиша по-долу, но в крайна сметка реших да направя игра, според интересите на Ники (2г. 2м.) към момента, а именно разпознаване и назоваване на цветове, както и броене. Обичам една игра да има няколко приложения, затова комбинирах двете дейности.
Как да изработим играта?
За частта с цветовете: От гланцовото блокче изрязах по 2 еднакви цвята и ги залепих на произволни (в редици) места върху картона (използвах част от кашон). Върху всеки цвят залепих капачетата.
За частта с преброяването: Върху вътрешната страна на 12 от капачетата с маркер направих точки, като на първото направих 1, на второто 2 и т.н.
За какво ни е полезна тази игра и какво развиваме с нея?
1. Фина моторика – чрез отварянето на капачетата. 2 от капачетата за вертикално поставени, което допълнително затруднява отварянето им.
2. Цветови гнозис - разпознаване на цветове
3. Говор – назоваване на цветовете
4. Памет и внимание – детето трябва да намери двата еднакви цвята, като запомня под кое капаче е видял всеки цвят
5. Математически умения – преброяване на точките, като тук се учи и да проследява с пръст последователно точките, докато ги брои.
Първоначално Ники искаше да види какво има под всяко капаче. Започна да назовава цветовете. След това му беше интересно да ги отваря и затваря. Започнах да отварям някои и да го питам „Къде още има син цвят?“ и той започваше да търси. Все още не успява да запомни къде са повтарящите се (играе от 2 дни), но му е забавно да търси и да казва „не е синьооо“ или „ето го синьо“. Броенето също му е интересно, но колкото повече точки има, толкова му е по-трудно да ги проследи и преброи правилно. След като я направих, установих, че ми трябва по-здраво лепило, защото някои капачета се отлепят при отварянето им, така че, използвайте най-здравото лепило, което имате, за да не се налагат поправки. 😊

Други варианти на играта:

За по-малки деца и бебета, можете да използвате различни текстилни материали, вместо гланцово блокче, за да стимулирате тактилната сензорика. Такива могат да бъдат например: грапава и гладка страна на домакинска гъба, мек/ пухкав плат, гладък плат, дебел плат и всякакъв различен на пипане текстил или материя, за който се сетите и разполагате у дома и е безопасен. При този вариант капачетата могат да бъдат изцяло отворени, ако бебето е малко и не би могло да отвори само капачето. Целта е да ги докосва и по този начин да се запознава с различни повърхности.
Друг вариант е да използвате картинки с животни, плодове, зеленчуци, форми, които да залепите под капачетата и така детето да ги учи, докато се забавлява с отваряне на капачетата.
За по-големи деца: Планирам, след време да сменя капачетата с животни и нещата, с които те се хранят, като под капачето залепя животното, а върху капачето, това, с което то се храни.
За учене на цифри и числа – под капачето изписана цифра/ число, а върху него съответния брой точки.
Приятна игра!






Няма коментари:

Публикуване на коментар