четвъртък, 8 юли 2010 г.

Театър лекува деца с увреждания

Театър “Цвете” лекува деца с увреждания

С постановката "Маугли", която театър "Цвете" представи в петък на сцената на читалище "Братя Миладинови" в столичния кв. Княжево, деца със слухови проблеми показаха, че по нищо не се различават в актьорското майсторство от своите връстници, предаде БНТ. Зрителите, завладени от ентусиазма на малките изпълнители, горещо аплодираха представлението.
Повечето от малките актьори са с увреждания на слуха, а останалите чуват нормално. Терапията се състои в това, че двете групи да работят заедно, като едните помагат на другите, обясняват ръководителите на трупата. От 15 години театър "Цвете" работи с деца с увреждания, за да могат те по- лесно да се приспособяват и да общуват. Децата се научават да бъдат ценни с това, което умеят да правят, а уменията си те откриват именно в театралните занимания под ръководството на професионални артисти.
Театрално-социалната формация "Театър Цвете" е основана през 1994 г. от възпитаници на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Още от следващата година екипът фокусира вниманието си главно върху приложението на драматичните и театрални техники в социалната и образователна дейност. За целта актьорите са обучавани в следдипломни квалификационни курсове, както и в международни тренинги, семинари и уъркшопове.
"Работим за приобщаване на подрастващи в неравностойно социално положение: лишени от родителски грижи, бездомни, с физически и интелектуални проблеми, с противообществени прояви, жертви на насилие, отпаднали от училище и др. Показвайки тези представления пред обществото, ние атакуваме неговите стереотипи и закостенели представи за различните хора", казва Цвета Янева, ръководител на трупата.
Трупата участва и организира международни театрални проекти, провежда национални и международни тренинги и обмяна на опит. Тя е носител на международни театрални награди и член на Международна асоциация за драма и театър в образованието IDEA, на Асоциацията за педагогическа и социална помощ на деца ФИЦЕ - България, на Международна асоциация на куклените театри UNIMA и др.

Още по темата:

http://www.vestnikataka.com/
http://bnt.bg/

1 коментар:

  1. Чудесно е, че има Театър “Цвете”. Всички деца притежават талант-просто трябва да знаеш как ги накараш да го покажат.

    ОтговорИзтриване