четвъртък, 8 юли 2010 г.

Терапевтичен театър

Проект " Невидимо дете"

Основна цел: създаване на условия за интеграция и социализация на децата и младежите с увреждания. Преодоляване на дефицитите, развитие на потенциалните възможности и овладяване на личностни умения за социализация. Използваният метод е чисто психологически – терапевтичен театър.

Заниманията с децата по време на проекта преминават през опознаване, упражнения за дикция и за преценка на възможностите, оформяне на цялата постановка от къси разказчета на децата, разпределяне на ролите, заучаване на репликите и репетиции.

Най-голямото предизвикателство е, че децата са съавтори на сценария, те измислят героите, предлагат заначими за тях социални теми. Доколкото са съавтори, те трябва да играят изцяло или отчасти себе си.

Сценарист и режисьор на постановката е старозагорската поетеса Мария Донева.

Представянето пред публика на постановката "Котето, което спаси света” провокира интереса на обществеността и институциите към възможностите и проблемите на децата с увреждания и техните семейства и създаване на предпоставки за социалното приобщаване на децата с увреждания.

А за самите деца театърът допринесе за мобилизиране на техните ресурси, компенсиране на дефицитите и формиране на умения за реализация в обществото.

За родителите, театърът е шанс да се уверят във възможностите на собствените си деца и да преодолеят протекционизма си.

Проектът е финансиран от Фондация «Помощ за благотворителността в България».





Текстът е взет от http://www.speckids.org/

2 коментара:

  1. Творчеството е начин да изразим себе си, да се представим пред света по уникален начин, да проявим скритите различни за всеки заложби. Не случайно е и най-универсалният език - музика, картина, танц...има ли нужда от превод?!? Децата са творци с невероятна палитра от проявления и само от нас зависи да ги съхраним такива и да ги развием. Деца със сетивни увреждания се влияят по уникален начин от барабанна терапия, спомнете си, че трансово състояние в племената се постига от шаманите именно чрез ритмични удари на различни инструменти. Вибрациите на музиката и на цветовете докосва по особен начин съзнанието и отваря сетивата за по-широко и цветно възприемане на света около нас.
    Петя Найденова - психолог

    ОтговорИзтриване
  2. Изключителна идея! Да интегрираме децата с увреждания чрез изкуството! Преди години в НАТФИЗ се обучаваха студенти именно по тази специалност "Терапевтичен куклен театър".

    ОтговорИзтриване