вторник, 17 август 2010 г.

"Изоставените деца тук и децата с проблеми там"

Предаването “ Отечествен фронт ” прави опит за сравнение между отношението на нашата страна към децата с увреждания и това на Франция. Разликата в системата на отглеждане и обучение на тези деца идва от отношението на хората към тях. За тези неща разказва българка специален педагог, която обаче работи във Франция.

Оказва се, че във Франция няма домове за сираци, няма домове за деца с увреждания. Изоставените деца се настаняват от социалните служби в приемни семейства, а децата с увреждания ... просто не се изоставят от родителите. Те живеят в семействата, през деня посещават т.нар. дневни центрове или още ги наричат екстернати.
От къде идва разликата в отношението на обществото към хората с увреждания у нас и във Франция? А разликата е голяма. Защо в България родителите се срамуват от детето си с увреждане, а във Франция не?
У нас хората дори се страхуват от човек с увреждане, а във Франция го гледат с уважение и като част от обществото.

...

Във Франция : “ Това са хора, които имат всички потребности, каквито имаме и ние ... Тези деца ние ги водим на театър, ние ги водим на концерти и те гледат, и те са щастливи. ”
В България: “ Тези деца лежат и ги връзват, за да не буйстват, тъпчат ги с лекарства и те дори получават рани от залежаване … Causa perduta …”
Във Франция: “ В моята практика ( 5 години ) не съм виждала семейство да изостави детето си с увреждане ”
В България: “ Заради заешка устна някои хора си изоставят децата ”
В България: “ Ако децата ми отидат в дом, те ще умрат на втория ден. Там няма кой да им направи попара. Те не могат да ядат сами. ”
Във Франция: “ Аз говоря с тези деца. Те разбират. Те реагират, аз го виждам ”.

Във Франция хората имат уважение към детето с увреждане. Те не говорят за него в трето лице, както у нас се случва да чуем дори и за здрави деца.

...

- Чакай сега, ти за кой век ми говориш? За този сега или за предишния???
( Спец. педагог във Франция )
- Говоря ти за история от преди 5 години. ( Мартин Карбовски )
- Ужасно, ужасно... ( Спец. педагог във Франция )



Гледайте предаването тук

Цялото предаване за близнаците с тежка умствена изостаналост, гледайте в следващите линкове:
1 част
2 част
3 част
4 част

2 коментара:

  1. Проблеми има много, но най-важното е да се говори за тях и да се вълнуваме, че ги има, а не да се правим, че не съществуват.
    Дано след говоренето последва и разрешаването им.

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласна съм с Валери. Добре е, че се говори за тези неща и дано наистина започне да се работи и по решаването на проблемите. Щом в другите страни могат го правят, защо не и при нас в Бг. Хората трябва да бъдат по-толерантни към хората с увреждания, а не да се правят, че ги няма или да ги гледат странно. Мисля, че интеграцията им ще е добро начало дори за развитието им.

    ОтговорИзтриване