вторник, 31 август 2010 г.

Откриване на Малка къща за младежите от дома в с. Могилино

Какво? Откриване на Малка къща за младежите от дома в с. Могилино

Кога? 31.08.2010 г. /вторник/, 11.00 ч.

Къде? гр. София, кв. Редута, ул. «Погледец» 21

Кой? г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община; г-жа Диана Вакарелска, Програмен директор, УНИЦЕФ за България; представител на bTV; Магърдич Халваджиян, Глобал филмс, режисьор на „Великолепната шесторка"; участници от „Великолепната шесторка" 1, Представител на АСП г-н Калин Каменов, зам. председател на ДАЗД.

Защо? Британският документален филм "Изоставените деца на България", излъчен по Би Би Си, обрисува недопустимото положение в един дом за деца и млади хора с умствена изостаналост (ДДМУИ) в с. Могилино. В отговор, Правителството на Република България, подкрепено от УНИЦЕФ, разработи план за действие, чиято крайна цел е закриването на дома в с. Могилино и настаняването на децата и младите хора в алтернативни форми на услуги. Планът за действие целеше осигуряване на достоен живот на децата с увреждания в дома и изготвяне на ефективен модел за тяхната успешна и реална деинституционализация.

За реализирането на тези дейностите УНИЦЕФ получи безценната подкрепа на bTV и чрез "Великолепната шесторка" се осигури необходимото финансиране на новите услуги, като в същото време се да даде гласност на проблема на лошата грижа за децата в институции. Общо шест "малки къщи" се изграждат за децата и младежите от дома в с. Могилино, за да им се предостави грижа в среда, близка до семенйната. До момента са открити 2 къщи в Русе, 1 в с. Гложене, в гр. Варна, и в Две Могили. Домът в с. Могилино бе официално закрит през октомври 2009 г.

"За малката къща" - център за настаняване от семеен тип
Център за настаняване от семеен тип е алтернативна социална услуга в общността, в която малка група деца живеят в среда близка до домашната - те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала. Детето и неговите потребности са в центъра на живота в Малка къща. Всяко дете, което живее там е уникално и неповторимо и ще му се предоставят най-благоприятните възможности за развитие. До момента да открити 2 къщи в Русе. През юни предстои откриването на къщите във Варна и в Две Могили, а до края на годината и в София.

За УНИЦЕФ:
УНИЦЕФ е Детският фонд на Организацията на Обединените Нации и част от голямото семейство на ООН. От 1946 година насам, УНИЦЕФ е водеща организация, работеща в полза на децата, представена в над 150 страни по света. УНИЦЕФ помага за оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ в областта на детското здравеопазване и пълноценното хранене, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и за закрила на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства.

За повече информация:
Цветелина Бонова, Комуникации и връзки с обществеността, УНИЦЕФ България, тел.: 02-96-96-207, 0882-42-44-43, Email: tbonova@unicef.org

Информацията е взета от сайта на УНИЦЕФ

Няма коментари:

Публикуване на коментар