събота, 31 юли 2010 г.

Театър на сетивата - Лабиринт


Какво е Лабиринт?

Лабиринт - Театърът на Сетивата в основата си е насочен към усещанията, както на актьора, така и на зрителя. Това е изкуство, което e насоченo към разгръщането на чувства, породени от петте ни сетива - слух, вкус, зрение, допир и мирис. В динамичното ни, стресово ежедневие нашата чувствителност е силно застрашена. Сетивата ни сякаш са притъпени и ние забравяме радостта от ВДИШВАНЕТО, ВИЖДАНЕТО, ЧУВАНЕТО, ВКУСВАНЕТО, ДОКОСВАНЕТО. Правейки всичко това “По НАВИК” ние често се чувстваме като изгубени в ЛАБИРИНТ - забравили кои сме, за къде сме тръгнали, кое ни прави щастливи. Театърът на Сетивата провокира разбиране, че ние създаваме реалността, която преживяваме; че животът е картина „картина, която ние рисуваме, докато живеем” и целта на това изкуство е да се случи срещата между „мен и другия” в тази „картина”. Чрез използването на актьорски техники и похвати в алтернативно пространство, подбрани и тестувани в предишни проекти “преминаването през Лабиринта” дава възможност на публиката да се потопи в една среда и да НАМЕРИ отново предизвикателства вътре в себе си, за които вече знае; да усети непрестанната борба между несъзнавано и съзнавано; да се ориентира в света на собствения си АЗ.
Именно този въпрос - “Кой съм аз?”, е съществен за всеки млад човек, независимо къде и как живее той, а построяването на лабиринт от младежи от различни страни само доказва това. Събирайки млади хора от различни страни, култури, религии и навици и поставяйки им за задача да изградят своя Лабиринт, се надяваме да помогнем за изграждането на едни по-силни и уверени в себе си личности. И тъй като процесът тече не само при участниците, а и при зрителите (които също са участници в търсенето и откриването), сме сигурни, че начинанието ни ще предизвика широк интерес, който се надяваме да прерасне в поредица от инициативи , след завършването на проекта.


Още за Лабиринта можете да прочетете тук
Снимки от Лабиринта
Вижте какво казват хората, минали през Лабиринта - тук, тук и тук.


2 коментара:

  1. Преживяването вътре в нас е единственото, което ни прави уникални и различни, единствени и неповторими. Светът започва от вътре навън и от нашите интерпретации на стимулите от външната действителност. Визуализацията е стара източна техника,към която все по-често се обръща западния свят, защото поставя личността в центъра на събитията, а не като част от тях някъде в периферията. Сетивата са прозорчетата и подпомагат допира до другите и до света, но най-често забравяме, че единствено нашите мисли са ни подвластни и ние решаваме как и какво да мислим и преживяваме. Изградени във вътрешния свят само тогава ще можем да ги открием, допуснем, приемем и изживеем от външния.
    Петя Найденова - психолог

    ОтговорИзтриване
  2. Това е страхотно изживяване - мога да го кажа от личен опит - много различно и неочаквано.
    Ако имате възможност - минете през лабиринта!
    Браво Поли за интересната публикация!

    ОтговорИзтриване